Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је дана 01.07.2024. године измене колективног уговора за „Електродистрибуцију Србије“ којом се повећава вредност радног сата за око 8.600 запослених у овом предузећу.

Министарка је истакла да „Електродистрибуција Србије“ има кључну улогу да грађани имају сигурно и квалитетно напајање електричном енергијом, са мање кварова и прекида у снабдевању и да је заједнички циљ државе, пословодства, запослених, синдиката да ЕДС даље јача, да могу да задрже и привуку квалитетне кадрове, али и да као компанија послују ефикасније.

„Данас смо, након преговора са синдикатом потписали измене колективног уговора којима се од јуна повећава вредност радног часа. Рачунајући повећање које је већ реализовано од јануара и оно које следи од јуна, укупно повећање просечне нето зараде у односу на прошлу годину у „Електродистрибуцији Србије“ износи око 10 одсто. Очекујем да запослени наставе марљиво и вредно да раде како би енергетски систем био стабилан“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је нагласила да укупна вредност планираних инвестиција и оних које су току у ЕДС износи близу пола милијаде евра и да је поносна на резултате који су остварени за кратко време. 

„За мање од годину дана обновљено је више од 2.500 километара нисконапонске мреже, замењено више од 730 трансформатора, а 34.000 дрвених стубова замењено је бетонским. Од октобра 2023. уграђено је више од 310.000 паметних бројила из донације ЕУ. Наставићемо са тим и током лета, јер се очекује уградња још око 210.000 бројила, до укупних 522.000 бројила колико је предвиђено. Такође, са француским „Шнајдер електриком“ радимо на аутоматизацији средњенапонске мреже, пројектом вредним 150 милиона евра, што ће омогућити већу поузданост, смањење прекида и губитака на дистрибутивној мрежи“, навела је министарка.

Измене колективног уговора потписали су у име „Електродистрибуције Србије“ в.д. директора предузећа, Бојан Атлагић, и председник Синдиката радника „Електродистрибуције Србије“ Бранко Томић.

Извор: МРЕ/Синдикат ЕДС