АКТИВ ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ СО ОГРАНАКА И ПОГОНА

КРАГУЈЕВАЦ

Добровољно давалаштво крви као знак хуманости, људске солидарности и плeменитости, али и грађанске одоговорности свих здравих, пунолетних особа је вишедецениска активност запослених у ЕД „Електрошумадија“ Крагујевац. У почетку су носиоци ове активности били сами даваоци, касније је ове активности преузео Синдикат ЕД „Електрошумадија“, а у последњих неколико година носилац организованог давања крви је Актив добровољних давалаца крви који је формиран при Синдикату.

Актив данас окупља око 105 активних давалаца крви (око 1/4 броја запослених) и један број чланова који нису више у могућности да дају крв али учествују у активностима организације и пропаганде добровољног давалаштва. У протеклим годинама посвећена је и значајна пажња афирмацијии добровољног давалаштва крви, стимулисању активних и потенцијалних давалаца а посебно на мотивацији млађих за учешће у акцијама добровољног давања крви. Захваљујући тим активностима Актив данас на акцијама имаима децу, супруге, кумове и пријатеље запослених који радо учествују у акцијама прикупљања крви. Посебна пажња посвећена је едукацији чланова који учествују у раду Актива кроз учешће на семинарима и радионицама са темама везаним за давалаштво крви које организује Савез добровољних давалаца крви Србије са којим Актив има добру сарадњу.

Остварана је и значајна сарадња са Активима и Друштвима добровољних давалаца крви како у Крагујевцу и РЕпублици Србији тако и са даваоцима Републике Српске. Актив тренутно има сарадњу АДДК ХЕТ-а из Требиња, АДДК „Електрокрајина“ из Бања Луке, ДДДК „Угљрвик“ из Угљрвика и ДДДК из општине Лакташи у Републици Српској.

У Републици Србији Актив има сарадњу са УДДК ЕД Београд, УДДК „НИС- нафтагас“ из Новог САда, УДДК ПД „Теко Костолац“ из Костолца, ДДДК „Застава камиони“, ДДДК „Фабрика аутомобила“, УДДК „Чика Тома Марић“ и УДДК „Чика Јаза“ из Крагујевца.

Посебно треба истаћи добру сарадњу са даваоцима из Огранка ПД „Центар“, Смедерева и Пожаревца као и Погона Велика Плана и Смедеревска Паланка. Велику захвалност Актив посебно дугује доборвољним даваоцима из Погона Велика Плана и Пословница Кнић и РАча који у великом броју учествују у акцијама које организује Актив.

У сарадњи са Трансфузијом КБЦ у Крагујевцу Актив годишње организује две веће акције добровољног прикупљања крви. Прву акцију организује уочи Ускршњих празника а другу за Дан ЕД „Електрошумадија“ Крагујеавац 9. Октобра када се организује и велико дружење добровољних давалаца. Ово дружење се обележава и свечаним уручењем признања и захвалница свима онима који су помогли да Актив испуни свој задатак у прикупљању крви и помоћи свима онима којима је ова драгоцена течност потребна. У ове две акције прикупи се преко 250 боца крви. Један број давалаца учествује мимо ових акција и у акцијама Друштва са којима Актив има сарадњу као и на позив Трансфузије КБЦ- а Крагујевац.

Свих ових активности и великог броја прикупљених кеса крви (50% на број запослених) не би било да Актив нема велику помоћ СО „Електрошумадија“, Синдиката ПД „Центар“, пословодства ПД „Центар“ и пословодства Огранака Крагујевац, као и изузетне сарадње са Трансфузијом КБЦ-а Крагујевац.

Записници

Тренутно нема записника везаних за ову секцију.