Фондови солидарности
Рехабилитација и рекреација
Актив жена
Погодности за чланове
Спорт и друштвене активности
Актив добровољних давалаца крви
Безбедност и здравље на раду
Закони
Образовање чланова
Спортски клуб "Електрошумадија"
БИЗНЕТ СО "Центар"
Линкови
Архива
Понуда телефона
Поплаве 2014.
Актуелно
Конфедерација слободних синдиката
Public Services International
International Federation of Chemical, Energy, Mine and General Workers' Unions

АКТИВ ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ СО ОГРАНАКА И ПОГОНА

КРАГУЈЕВАЦ

Добровољно давалаштво крви као знак хуманости, људске солидарности и плeменитости, али и грађанске одоговорности свих здравих, пунолетних особа је вишедецениска активност запослених у ЕД „Електрошумадија“ Крагујевац. У почетку су носиоци ове активности били сами даваоци, касније је ове активности преузео Синдикат ЕД „Електрошумадија“, а у последњих неколико година носилац организованог давања крви је Актив добровољних давалаца крви који је формиран при Синдикату.

Актив данас окупља око 105 активних давалаца крви (око 1/4 броја запослених) и један број чланова који нису више у могућности да дају крв али учествују у активностима организације и пропаганде добровољног давалаштва. У протеклим годинама посвећена је и значајна пажња афирмацијии добровољног давалаштва крви, стимулисању активних и потенцијалних давалаца а посебно на мотивацији млађих за учешће у акцијама добровољног давања крви. Захваљујући тим активностима Актив данас на акцијама имаима децу, супруге, кумове и пријатеље запослених који радо учествују у акцијама прикупљања крви. Посебна пажња посвећена је едукацији чланова који учествују у раду Актива кроз учешће на семинарима и радионицама са темама везаним за давалаштво крви које организује Савез добровољних давалаца крви Србије са којим Актив има добру сарадњу.

Остварана је и значајна сарадња са Активима и Друштвима добровољних давалаца крви како у Крагујевцу и РЕпублици Србији тако и са даваоцима Републике Српске. Актив тренутно има сарадњу АДДК ХЕТ-а из Требиња, АДДК „Електрокрајина“ из Бања Луке, ДДДК „Угљрвик“ из Угљрвика и ДДДК из општине Лакташи у Републици Српској.

У Републици Србији Актив има сарадњу са УДДК ЕД Београд, УДДК „НИС- нафтагас“ из Новог САда, УДДК ПД „Теко Костолац“ из Костолца, ДДДК „Застава камиони“, ДДДК „Фабрика аутомобила“, УДДК „Чика Тома Марић“ и УДДК „Чика Јаза“ из Крагујевца.

Посебно треба истаћи добру сарадњу са даваоцима из Огранка ПД „Центар“, Смедерева и Пожаревца као и Погона Велика Плана и Смедеревска Паланка. Велику захвалност Актив посебно дугује доборвољним даваоцима из Погона Велика Плана и Пословница Кнић и РАча који у великом броју учествују у акцијама које организује Актив.

У сарадњи са Трансфузијом КБЦ у Крагујевцу Актив годишње организује две веће акције добровољног прикупљања крви. Прву акцију организује уочи Ускршњих празника а другу за Дан ЕД „Електрошумадија“ Крагујеавац 9. Октобра када се организује и велико дружење добровољних давалаца. Ово дружење се обележава и свечаним уручењем признања и захвалница свима онима који су помогли да Актив испуни свој задатак у прикупљању крви и помоћи свима онима којима је ова драгоцена течност потребна. У ове две акције прикупи се преко 250 боца крви. Један број давалаца учествује мимо ових акција и у акцијама Друштва са којима Актив има сарадњу као и на позив Трансфузије КБЦ- а Крагујевац.

Свих ових активности и великог броја прикупљених кеса крви (50% на број запослених) не би било да Актив нема велику помоћ СО „Електрошумадија“, Синдиката ПД „Центар“, пословодства ПД „Центар“ и пословодства Огранака Крагујевац, као и изузетне сарадње са Трансфузијом КБЦ-а Крагујевац.

Записници

Тренутно нема записника везаних за ову секцију.